Veien tilbake til arbeidslivet: Slik hjelper AFT deg til suksess

Arbeidsforberedende trening, ofte forkortet til AFT, er et viktig tiltak innen NAV som er utviklet for å støtte individer med nedsatt arbeidsevne i deres vei mot arbeidslivet eller videre utdanning. Programmet gir tilpasset bistand for den enkelte, med mål om å styrke mulighetene i arbeidsmarkedet. AFT fokuserer på individets ressurser, muligheter og sosial kompetanse, og skaper et inkluderende miljø for personlig og profesjonell utvikling.
Gjennom AFT nav kan personer med nedsatt arbeidsevne få skreddersydd støtte for å bedre deres sjanser til å komme i arbeid eller ta videre utdanning.
Fokus på individets behov
AFT er spesielt utformet for å møte behovene til personer som har opplevd en reduksjon i arbeidsevne, og som derfor trenger ekstra hjelp for å komme i arbeid eller fortsette utdanningen sin. Dette tiltaket er svært fleksibelt og tilpasses den enkeltes behov gjennom tett samarbeid med en karriereveileder. Sentrale komponenter i AFT inkluderer individuelle veiledningssamtaler, kartlegging av yrkesinteresser, og muligheter i både arbeidsmarkedet og utdanningssystemet.
Deltakerne kan også få arbeidspraksis i et trygt og tilrettelagt arbeidsmiljø, eller hos en bedrift i det ordinære arbeidslivet, dersom det anses hensiktsmessig. Gjennom dette programmet kartlegges også deres arbeidsevne og kapasitet over tid, samt behov for bistand og tilrettelegging enten i arbeidssituasjonen eller skolegangen.
Styrking av basisferdigheter
En annen viktig del av AFT er styrking av grunnleggende ferdigheter som norsk, regning og digitale kunnskaper. Disse ferdighetene anses som avgjørende for å lykkes i både jobb og utdanning. Tiltaket inkluderer også en grundig kartlegging av deltakerens interesser, hvor de i fellesskap med veileder kan finne passende karriereveier.
AFT legger stor vekt på skape et godt og inkluderende arbeidsmiljø. Dette innebærer tett oppfølging og veiledning, der deltakerne får utviklet sin sosiale kompetanse og forståelse av hva som kreves i ulike arbeidssammenhenger. Målet er å forberede dem best mulig for å komme tilbake i arbeidslivet eller for å ta fatt på videre utdanning.
Varighet og videre oppfølging
Tiltaket har vanligvis en varighet på inntil ett år, men det er mulig å forlenge denne perioden dersom det er behov for ytterligere oppfølging og bistand. Dette gjelder også for de som velger å påbegynne en yrkesfaglig utdanning gjennom AFT, hvor tiltaket kan forlenges med ytterligere ett år.
Hele programmet er strukturert rundt det enkelte individs behov, noe som innebærer en stor grad av fleksibilitet og individualisering. Arbeidet i AFT ses på som en dynamisk prosess der deltakerne kontinuerlig evalueres og tilpasser planen etter hvert som de selv utvikler seg og kompetansen deres styrkes.
For de som vurderer å benytte seg av AFT for å forbedre sine arbeidsmuligheter, kan et samarbeid med en veletablert aktør som Fossheim være et utmerket valg. Fossheim er kjent for sitt fokus på inkluderende arbeidsmiljøer og tett individuell veiledning, og gir blant annet støtte i å kartlegge arbeidsevne og behov for opplæring i basisferdigheter. I samarbeid med en aktør som Fossheim, kan personlige og profesjonelle mål bli lettere å nå for mange deltakere i AFT-programmet.